Az írás a falon
Eljön-e a „minőségi forradalom”, ami a fenntartható növekedésből sarjad, vagy az emberi és a gépi intelligencia szingularitása, az Ember 2.0…
A fenntartható közétkeztetés kérdése a Covid-járvány hatására előtérbe kerül, ugyanis bebizonyosodott, hogy a hagyományos élelmiszerrendszerek környezetileg, gazdaságilag és társadalmilag is fenntarthatatlanná váltak. Jelen tanulmány a közétkeztetés területén működő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatásával foglalkozik.
2020-ra egyértelműen bebizonyosodott, hogy a hagyományos élelmiszerrendszerek környezetileg, gazdaságilag és társadalmilag is fenntarthatatlanná váltak. Erre a folyamatra erősített rá az új típusú koronavírus okozta világjárvány is 2020 tavaszán, amely bebizonyította, hogy a helyi erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztés megerősítésére van szükség. A helyi élelmiszerrendszer egyik nagyon fontos építőeleme a közétkeztetés, amelynek reformfolyamatai ugyan már elkezdődtek az előző évtizedben, ám lassúak és sokszor nehézkesek e lépések. Ez alátámasztja azt, hogy szükséges foglalkoznunk a fenntartható közétkeztetés kritériumaival és lehetőségeivel. Jelen tanulmány a közétkeztetés területén működő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatásával foglalkozik, hogy azok adaptálásával elősegítse a zöldebb és társadalmilag elfogadhatóbb étkeztetés megvalósítását. A kutatáshoz felhasznált esettanulmányok gyűjtését és elemzését a Horizont 2020[1]http://www.h2020.gov.hu/ által támogatott, BOND – Szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban elnevezésű projekt biztosította 2017 és 2020 között. A bemutatott jó gyakorlatokkal rámutatunk, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten jogi keretszabályok módosítása nélkül is el lehet érni a környezetileg és szociálisan egyaránt fenntartható közétkeztetési célokat.
Kulcsszavak: fenntartható közétkeztetés, szociális gazdaság, helyi
Regisztráljon honlapunkon hogy ingyenesen hozzáférjen a Máltai Tanulmányok összes rovatának archívumához teljes terjedelemben.
Csatlakozom Regisztráció részleteiFelhasznált irodalom
Honlapok:
• Biodiverzitás Stratégia: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/actions-being-taken-eu/eu-biodiversity-strategy-2030_en
(letöltve: 2020. 10. 13.)
• Farm to Fork Strategy: https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en (letöltve: 2020.10. 13.)
• BOND, 2020: www.bondproject.eu (letöltve: 2020. 10. 13.)
• www.bondproject.eu/wp-content/uploads/2018/06/BOND-REPOSITORYUK-Bristol-City-Food-Network.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://www.borzsonyleader.hu/userfiles/document/161-osszefoglalonov16-21.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://www.bristol.gov.uk/policies-plans-strategies/food-and-catering-buying-standards-and-commitments (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://bur.regione.veneto.it/BurvServices/pubblica/DettaglioLegge.aspx?id=208104 (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://bur.regione.veneto.it/BurvServices/pubblica/DettaglioLegge.aspx?id=221779 (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://bur.regione.veneto.it/BurvServices/pubblica/DettaglioLegge.aspx?id=221784 (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://www.cuinatur.com/wp/ (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://democracy.bristol.gov.uk/documents/s19834/Appendix%20A%20Policy%20Framework%20for%20BCC%20Good%20Food%20Catering%20Procurement.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://dspace.crea.gov.it/bitstream/inea/770/1/Farmers_short_chain.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://www.dogv.gva.es/portal/ficha_disposicion.jsp?L=1&sig=006177/2018 (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://ec.europa.eu/environment/gpp/eu_gpp_criteria_en.htm (letöltve: 2020.10. 13.)
• https://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/handbook_hu.pdf (letöltve: 2020.10. 13.)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AJOL_2014_094_R_0001_01 (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32014L0024
(letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://www.farmtoschool.org/our-network/Arizona (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://www.kozbeszerzes.hu/data/filer_public/0a/bc/0abcdb64-4cf3-42f8-90c9-63c3e88580ef/buying_social_hu.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://kozbeszerzestanacsado.hu/wp-content/uploads/2016/02/%C3%9Ajkbt-szerinti-%C3%A9rt%C3%A9khat%C3%A1rok-2016-02-01.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://kozfoglalkoztatas.kormany.hu/a-kozfoglalkoztatasrol (letöltve: 2020. 10. 13.)
• www.milanurbanfoodpolicypact.org/ (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=169011.332366 (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=191285.386457 (letöltve: 2020. 10. 13.)
• https://publications.europa.eu/hu/publication-detail/-/publication/c1f1e8e6-bd27-11e7-a7f8-01aa75ed71a1/language-hu (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://restauration-bio-durable-mouans-sartoux.fr/wp-content/uploads/2017/10/Brochure-Mouans-Sartoux-english-version.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://xn--vdegylet-b1a.hu/nemzetkozi-politikai-kerekasztal-a-zold-kozbes zerzes-es-zold-kozetkeztetesrol/ (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://xn--vdegylet-b1a.hu/megtekinthetok-a-fenntarthato-kozetkeztetesrol-szolo-regionalis-politikai-kerekasztalunkon-keszult-felvetelek/ (letöltve: 2020. 10. 13.)
• http://vimosz.org/wp-content/uploads/2019/10/kozbeszerzesi-kozetkeztetesi-utmutato-A4_uj_ok.pdf (letöltve: 2020. 10. 13.)
Hírlevél
Eljön-e a „minőségi forradalom”, ami a fenntartható növekedésből sarjad, vagy az emberi és a gépi intelligencia szingularitása, az Ember 2.0…
A Máltai Tanulmányok a társadalomtudományos stúdiumokból merítő, a minket körülvevő világ emberi és társadalmi problémáira reflektáló negyedéves, tudományos folyóirat. Elkötelezetten interdiszciplináris megközelítésű, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységi köreihez szorosan kapcsolódó orgánum.
A folyóirat weboldalán, megtartva a tudományos közlés formáit, olvasmányos, olvasható formában adjuk közre az egyes esszéket, tanulmányokat, recenziókat. Cikkeink teljesen akadálymentesítettek, így a hallás- és látássérültek számára is igyekszünk azokat alkalmassá tenni. Utóhang rovatunkban extra, csak a weblapon olvasható tartalommal jelentkezünk.
Minden tudományos folyóiratnak fontos, hogy a hozzá kapcsolódó szak- és tudományterületi kör azt ismerje, elismerje. Ez természetesen magas szöveggondozási és lapszerkesztési elvárást is támaszt. A Máltai Tanulmányok kettős „vak letorálású” folyóirat, amelyet besorolt az MTA, indexál az MTMT, a CIEPS, a MATARKA, az OSZK, az EBSCO és a Proquest. Etikai irányelveink a COPE tagságunkból is erednek.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
ISSN e: 2732-0332
ISSN ny: 2676-9468
NMHH: CE/14647/3-2019.
1011 Budapest, Bem rakpart 28.
Tel.: +36-1-391-4700
Fax.: +36-1-391-4228
Email: maltaitanulmanyok@maltai.hu
Az oldalunkon sütiket (cookie) használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt biztosítsuk Neked!
OKBővebb információkA sütik olyan kis szöveges fájlok, amelyeket egy weboldal felhasználhat arra, hogy még hatékonyabbá tegye a felhasználói élményt. A jogszabályok szerint a sütiket abban az esetben tárolhatjuk az Ön eszközén, ha erre feltétlenül szükség van a weboldalunk működése érdekében. Minden egyéb típusú süti használatához az Ön engedélyére van szükségünk. Jelen weboldal különféle sütiket használ. A weboldalunkon megjelenő némelyik sütit harmadik fél szolgáltatóink helyezik.
Ön bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja weboldalunkon a Sütinyilatkozathoz való hozzájárulását.
A feltétlenül szükséges sütik segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés. A weboldal ezen sütik nélkül nem tud megfelelően működni.
Ez a webhely a Google Analytics-et használja anonim információk gyűjtésére, mint például az oldal látogatóinak száma és a legnépszerűbb oldalak.
A cookie engedélyezése lehetővé teszi, hogy javítsuk honlapunkat.
Honlapunk süti és adatvédelmi szabályzata itt tekinthető meg:
Adatvédelmi szabályzat